Urząd Gminy Kotla

ul. Głogowska 93
67-240 Kotla

tel. 76-8318-361
      76-8318-313
fax 76-8318-308
e-mail:
gmina@kotla.pl

QR Code Infof JPG

Godziny pracy:
dzień godziny
pn  7:30-15:30
wt  7:30-17:00
śr  7:30-15:30
czw  7:30-15:30
pt  7:30-14:00

Konto bankowe
Bank Spółdzielczy we Wschowie, O/Kotla
nr: 49 8669 0001 0180 8317 2000 0043


 

Gmina Kotla Folder informacyjny

Ścieżka Leśna Dolina Ulotka JPG
 

Regionalny System Ostrzegania - aplikacja na android

Strona główna

W cieniu Kolegiaty

środa, 20 sierpnia 2008 14:48
-

Image15 sierpnia 2008 r. w Parafii Kolegiackiej w Głogowie odbyły się uroczystości odpustowe ku czci Matki Bożej Wniebowziętej  pod hasłem "W cieniu Kolegiaty".

15 sierpnia 2008 r. w Parafii Kolegiackiej w Głogowie odbyły się uroczystości odpustowe ku czci Matki Bożej Wniebowziętej  pod hasłem "W cieniu Kolegiaty". Uroczystości rozpoczęły się wojskowym apelem poległych pod  Pomnikiem Dzieci Głogowskich. 
Na uroczystościach  Gminę Kotla reprezentowały zespoły folklorystyczne: "WRZOS", "GROCHOWICZANKI", "SKIDNIOWIANIE", sołectwo Sobczyce i Krzekotówek wraz z Wójtem Gminy Panią Haliną Fendorf.
Po uroczystej Mszy  Św. odbył się koncert Orkiestry Hutniczej, a po nim  Przegląd Kultury Ziemi Głogowskiej, podczas którego zespół  "SKIDNIOWIANIE”  otrzymał od Starostwa Powiatowego w Głogowie nagrodę okolicznościową – czek na 2500zł z okazji jubileuszu
25 - lecia działalności artystycznej.
W czasie uroczystości odbył się konkurs na Najlepszy Produkt Regionalny Ziemi Głogowskiej. W konkursie produkty oceniane były
 w trzech kategoriach: potrawy, wyroby i przetwory spożywcze, napoje regionalne (alkoholowe i bezalkoholowe) oraz wyroby  z użyciem głogu. W pierwszej z tych kategorii zwyciężyła kaczka po staropolsku, upieczona przez gospodynie z gminy Jerzmanowa, w drugiej nalewka wiśniowa wykonana przez gospodynie z gminy Grębocice, zaś w trzeciej nalewka z głogu i dzikiej róży, przygotowana przez Skidniowian. Główną nagrodę i certyfikat uprawniający powiat do reklamowania produktu, zostały przyznane właśnie naszej nalewce
z głogu i dzikiej róży. Ponadto pozostałe potrawy przygotowane przez nasze gospodynie otrzymały liczne wyróżnienia.
Podczas całej uroczystości czynne były stoiska gastronomiczne, na których królowały potrawy regionalne. Za symboliczną złotówkę można było skosztować bigosu, lecza, pierogów oraz różnorodnych ciast. Cały dochód przeznaczono na odbudowę Kolegiaty.